Retssag > Eksterne links
Liste over alle eksterne links
Offeret

Dinosauerer
www.dinodata.net (engelsk) indeholder masser af information om dinosaurer. Find information om en bestemt dinosaur, undersøg hvilke dinosaurer der levede hvornår, hvor finder man dinosaur fossiler og meget, meget mere.

Menneskets udvikling
På Nationalmuseets hjemmeside finder du materiale fra en udstilling om The missing link. Der kan du dykke ned i menneskets udviklingshistorie.

Gerningsstedet Stevns klint
http://www.aabne-samlinger.dk/oestsjaellands/klinten-intro.htm Østsjællands Museum, Naturhistorisk museum for Storstrøms Amt har masser af generel information om Stevns klint.

http://www.stam.dk/download/TMF/Geologiske_interesser_Stevns.pdf I arbejdet med at beskytte geologiske interesseområder har Storstrøms Amt udgivet en rapport bl.a. med en beskrivelse af Stevns klint.

K/T-grænsen kan studeres andre steder i Danmark

.
Her nævnes nogle vigtige lokaliteter. Det er muligt at besøge de nævnte steder.

Thisted saltstruktur, Hanstholm-Hjardemål
http://www.2dgf.dk/fotos/05_02.html
Ved kjølbygård findes et blottet profil, der viser K/T-grænsen.

Erslev kalkgrav, Mors
http://www.spor.dk/Erslev%20kalkgrav/
Spor i Landskabet er vandrestier, der giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden. Her kan man finde oplysninger om Erslev kalkgrav.
Den tidligere kalkgrav syner ikke af noget særlig, men her ses de geologiske lag af kridt og kalk fra dengang, dinosaurerne uddøde - på grænsen mellem Kridt- og Tertiær-perioderne for 65 millioner år siden.

Karlstrup Kalkgrav, Solrød
http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/Geologifoldere/Karlstrup.htm
Selve K/T-grænsen ligger lige vandkanten i den nu vandfyldte kalkgrav. Der kan findes mange fossiler fra Tertiærtidens kalk.

Dania Kalkgrav, Assens, mellem Mariager og Hadsund.
http://www.aaa.dk/aaa/nm-grundvand-dania-kalkgrav.htm
Den tidligere kalkgrav indeholder et veludviklet profil der viser K/T-grænsen.

Vokslev, Binderup å ved Nibe
http://www.sns.dk/raastof/netpub/geosetnord/lok29.htm
Erosionsskrænt ved Vokslev Kalkværk hvor K/T-grænsen er blottet.

De anklagede

Baggrund om Asteroider
Asteroider på 'De ni Planeter' En dansk oversættelse af den berømte 'The Nine Planets'. Hvornår opdagde man asteroiderne? Hvor er de i Solsystemet? Hvor mange er der?

Kratere i Solsystemet
Find billeder af kratere på Merkur, Månen, Mars og Jupiters og Saturns måner på De ni planeter.

Kratere på Jorden
Du kan finde data om kratere på Jorden på Terrestrial Impact Craters og Earth Impact Database - begge på engelsk.

Risiko for nedslag
NEO står for Near-Earth-Orbit og er en betegnelse for de asteroider der har baner der bringer dem betænkelig tæt på Jorden. Find masser af Info på JPL's neo-program (engelsk) - under 'Impact Risk' finder du en liste over de farligste (kendte) asteroider, og her vil det være en god ide at sætte sig ind i Torino-skalaen som du finder et link til på 'Impact Risk' siden. Hvilken asteroide udgør den største trussel lige nu, og hvor farlig anses den for at være?

Baggrund om vulkaner
www.vulkaner.no Norsk site. Er der vulkaner i udbrud lige nu? Hvad er en hotspot-vulkan? Hvad er en pladerands-vulkan?

How volcanoes work
Universitetet i San Diego har opbygget et glimrende website om alle sider af vulkanismen. Der er instruktive illustrationer, gennemgang af historiske vulkanudbrud, multiple-choice-tests samt en meget stor linksamling til andre vulkanisme-websider.

Volcano World
Amerikansk web-site om vulkanografi. Nyheder om vulkanudbrud, links til eksempler via klikbare kort med talrige illustrationer (f. ex. Kilimanjaro) og film. Der er en undervisningssektion med flere eksempler. Links til vulkanologiske institutter i verden. Også links til jordskælvsoplysninger.

Vulcano Live
En australsk vulkanolog laver dette websted med masser af helt friske nyheder (Breaking News) om aktive vulkaner foruden grundig information om tidligere udbrud.

Krakatoa
var en indonesisk vulkan der havde et kraftigt udbrud i 1883. Prøv at søge på f.eks. infoMedia (kræver login med  skolekom adgangskode og brugernavn) for at finde ud af hvilke lokale og globale konsekvenser Krakatoa's udbrud havde (Krakatoa kaldes også Krakatua og Krakatau).

Islandske vulkaner
Nordic Volcanological Center (engelsk) er et Nordisk institut placeret i Island. Her kan man finde information om de mange islandske vulkaner.

Vulkaner og indlandsis
Man finder spor efter fortidige vulkanudbrud i grønlands is. Læs Iskerner fra Grønland og find ud af hvordan. Der er også opgaver knyttet til teksten.

Globale konsekvenser
Hvordan kan en vulkan have globale konsekvenser? Læs   Kan vulkanudbrud påvirke jordens klima?

1. Vidne: Iridium
2. Vidne: Kulstof

Isotoper og klima
Man anvender studiet af forskellige ilt-isotoper til at sige noget om fortidens klima. Find ud af hvordan på Iskerner og naturlige udfordringer

Mosdyr
Søg på nettet efter Mosdyr (eller bryozoans som de hedder på engelsk). Find ud af så meget som du kan - lever der mosdyr i dag? - find et billede! Du kan f.eks. starte hos Naturlige udfordringer

Skovbrande
Wildfires kan du finde en modellering af hvilken del af verden der brændte ved et asteroide-nedslag.

3. Vidne: Fossiler

Hvad er et fossil?

Internet leksikon'et Wikipedia har en række velillustrerede sider om fossiler.

Fynske Fossilsamlere er en forening for alle med interessre for geologi og palæontologi. Har bl.a. en side med "Fossillinks".

Dinosaurerne uddør langsomt!
Geologen Hans Jørgen Hansen, Københavns Universitet tolker K/T-grænsen som et resultat af følgerne af en serie af vulkanudbrud. Se en kort omtale af hans argumenter.

4. Vidne: Chicxulub

Nedslag
FIP-hæftet Meteroitter indeholder tekster og forslag til opgaver om hvad der sker når en meteorit passere gennem atmosfæren og giver anledning til dannelsen af et krater.

Hvad er konsekvenserne ved et nedslag i Danmark? Læs om en modelberegning i ingeniøren.

Atomvinter
Engelsk tekst om Atomvinteren og bekrivelse fra Wikipedia (ligeledes engelsk).

5. Vidne: Deccan Traps

Pladetektonik

Interaktiv gennemgang af pladetektonik
Kåre Kullerud fra Universitetet i Tromsø, Norge har lavet en række interaktive sider med brug af flash teknologi til læring af grundlæggende geologiske emner.

Animationer af pladebevægelser
På BBC Education findes en interaktiv tidslinie, hvor man for de sidste 600 mill. år kan se eksempler på de forskellige geologiske perioders bjergarter i Storbritanien. Der er også en fin animation af Jordens dannelse og kontinentdrift fra Prækambrium til Kvartær.

Animation af de sidste 145 millioner år
God animation, et billede for hver 5 mill. år. Hvis man synes den kører for hurtigt kan man gemme animationen på sin computer og reducere hastigheden med en GIF Animator (flere GIF Animatorer fås som shareware på nettet).

PaleoMap projektet
Kontinenternes placering i forskellige geologiske tidsaldre. Både som enkeltbilleder og som animationer. Endvidere er Jordens klima i tidsaldrene anskueliggjort. 

Pladetektonik med ArcView 3.2
Pladetektonik med ArcGIS 9.X
GIS-baseret undervisningsmateriale. Kræver at skolen har installeret enten ArcView 3.2 eller ArcGIS 9.x. Find Reunion vulkanen.

Reunion
Den hot spot der har givet ophav til Deccan Traps befinder sig i dag under den aktive vulkan Reunion. På siden ses bl.a. et Landsat satellitbillede af vulkanen.

Hot Spot Vulkanisme på Hawaii
Hawaiis vulkanologiske center har en side med masser af materiale om øgruppens vulkaner. Bl.a. også en del om den undersøiske vulkan Loihi. Fine illustrationer. 

Deccan Traps
Gennemgang (engelsk) af Deccan Traps vulkanområdet.

Vulkanfortolkning
Dinosaurerne uddør langsomt!
Geologen Hans Jørgen Hansen, Københavns Universitet tolker K/T-grænsen som et resultat af følgerne af en serie af vulkanudbrud. Se en kort omtale af hans argumenter.

"Var der, eller var der ikke et meteornedslag ved K/T grænsen for 65 millioner år siden".
Hent en samlet fremstilling af Hans Jørgen Hansen's argumenter til fordel for at den skyldige ikke var en asteroide men vulkanudbrud. (28 sider stort .pdf dokument).

Restssag

Alle Aktiviteter

Eksterne links